Hallo, kan je me horen?

Een vraag die ik je tijdens een livestream zou kunnen stellen en die allesbehalve overbodig is. Niet alleen om je welkom te kunnen heten, maar ook meteen om de technische verbinding te checken. Als livestream presentator, host of moderator, ben je niet alleen verantwoordelijk voor de flow van de livestream, maar ben je er vooral om de mensen achter de schermen te ontzorgen.

SPANNEND

Want het is best spannend zo’n livestream. Houdt de verbinding stand? Is de bandbreedte van de inbellers sterk genoeg? Hoe werkt die interactieve tool nou precies? Wat te doen als het technisch niet loopt zoals verwacht? Zoals bij elke live uitzending, moet je als presentator flexibel en quick-on-your-feet zijn om op al deze elementen te kunnen reageren.

VROEG UIT DE VEREN

Nu ben ik niet helemaal onbekend met de thrill van een live uitzending. Zo heb ik ooit twee jaar gewerkt als nieuwslezer voor Goedemorgen Nederland. Een paar ochtenden per week vroeg uit de veren, om vijf uur ‘s ochtends in de studio aanwezig zijn, de ochtendkranten doornemen, de visagie in en iets na zevenen, vlak na het NOS Journaal, live de uitzending in. Die allereerste keer en dan overdrijf ik niet; het hart klopte in m’n keel. Een te gekke en leerzame tijd, waarin ik vertrouwd raakte met de feel en flow van een live uitzending. De beste leermomenten? Dat waren de keren dat er iets mis ging…

WE’RE ROLLING!

De leukste live blooper gebeurde toen de camera middenin de uitzending spontaan naar rechts begon te rollen en ik langzaam uit beeld verdween. Ik benoemde wat er gebeurde, nam stoïcijns alle nieuwsberichten door en verwelkomde de kijker terug met een vrolijk “ah, daar bent u weer!”. Voor de liefhebber die mij wil zien als nieuwslezer; hier een voorbeeld uit de tijd dat ik dvd’s ripte tot een onsamenhangende en korrelige reel.

LIVESTREAM PRESENTATOR, HOST OF MODERATOR

presentator
Ruben Dingemans: livestream presentator met een lach

In dit bijzondere tijdperk van social distancing, afstand houden en elkaar niet in levenden lijve kunnen zien, zoeken bedrijven, organisaties en groepen naar manieren om contact te houden met hun klanten, medewerkers of leden. Een livestream is het go-to-medium om dat tot stand te brengen. Afgelopen jaar is ook voor mij het moment geweest om de livestream bij mijn portfolio toe te voegen. Maar wat ben ik dan tijdens zo’n livestream? Een presentator, een host of een moderator? In een livestream ben je alledrie. Je presenteert het programma en zorgt voor een vloeiend verloop. Je treedt op als host, als gastheer van de kijker thuis & de gasten in de studio en zorgt dat iedereen zich op zijn/haar gemak voelt. En je modereert de programma onderdelen, houdt de tijd in de gaten en reageert op wat er in de uitzending gebeurt.

PRESENTATOR NEDERLANDS & ENGELS

Nadat ik de Engelstalige corporate video van ASM had gepresenteerd, ben ik vorig jaar ingelijfd als hun in-house livestream presenter. Uitzendingen waarin we over drie continenten en tijdzones contact maken met alle medewerkers in Amerika, Europa en Azië. Mijn rol beperkt zich niet alleen tot het presenteren, maar ook voor het zorgen voor de lichte, persoonlijke noot. In een livestream waarin veel vertrouwelijke informatie wordt gedeeld, zorgt een humoristische toon voor wat lucht in de informatiedichtheid.

VANAF GROTE HOOGTE

Via mijn creatieve werkplek, de Co-Work kantoren van Capital C werd ik benaderd om een livestream te presenteren voor het project Koplopersgroep Duurzame Ondernemers voor de Gemeente Amsterdam. Een pilot project waarin ondernemerscollectieven in samenwerking met de Gemeente Amsterdam verduurzamingsinitiatieven onderzoeken, organiseren en uitvoeren. Vanaf de indrukwekkende Virtual Studio met fantastisch uitzicht op Amsterdam, blikten we met de Gemeente Amsterdam en de ondernemers terug op het project en keken we uit naar de toekomstige Koplopersprojecten. Zie hieronder een korte edit.

YouTube video

OH YEAH!!!

Of ik het leuk vind? Daar kan ik alleen maar volmondig op antwoorden met een: OH YEAH!!! Ik houd van die energie van een live productie. Ik leef op, sta op scherp en sta klaar om te helpen. Van de voorbereiding om jezelf de materie en de gasten eigen te maken, het maken van je eigen cue-cards om bekend te raken met de feel en flow van de productie tot de adrenaline die door je lijf stroomt wanneer het aftellen tot de livegang begint; ik houd ervan!

ALLROUND PRESENTATOR

Inmiddels durf ik te stellen dat ik een allround presentator ben. Zowel op tv, online als live op het podium heb ik al heel wat producties op mijn naam staan. Maar elke discipline heeft zijn eigen vereisten, zoals je hier kan lezen. Tijdens een livestream sta ik geheel in dienst van mijn gasten en opdrachtgevers. En dat zit ‘m in de details.

★ Wil een gast het interview even oefenen? Wordt geregeld! ★

★ Is iedereen senang in zijn kleding? Tackelen we van tevoren! ★

★ Hoe werkt die interactieve tool? Gaan we testen! ★

★ Wanneer zijn de tafelwisselingen en hoe verlopen die? Gaan we oefenen! ★

★ Is er nog ruimte voor een last-minute wijziging? Altijd! ★

Het belangrijkste is dat het team weet wat er gaat gebeuren en dat, mocht er onverhoopt iets anders lopen dan verwacht, de presentator niet alleen het vertrouwen geniet, maar ook pákt om tot een lekker lopend programma te komen.

Dus: zoek je nog een Engels- of Nederlandstalige presentator voor je livestream?

Ruben Dingemans, aangenaam!