I WANT TO BREAK FREE-HEE!

I WANT TO BREAK FREE FROM PLASTIC.

Lekkere catchphrase. Maar hoe doe ik dat? Hoe kom ik af van al dat plastic dat ik dagelijks aan mij voorgeschoteld krijg? Luister, ik ben heus niet heiliger dan de paus. Toch probeer ik om bewuste keuzes te maken, die -hopelijk- bijdragen aan een betere leefomgeving. Voor mij en iedereen om me heen. Sinds een paar jaar zet ik me daarom actief in voor Plastic Soup Foundation.

PLASTIC PROGRAMMA’S

Dat gezegd hebbende, het was nooit een bewuste keuze om me bezig te houden met de preventie van plastic vervuiling. Door mijn werk bevind ik mij in een bijzondere positie. Ik heb het geluk dat ik bij veel bedrijven en organisaties over de vloer mag komen, waar plastic afval management, duurzaamheid en educatie een vast onderdeel is geworden van hun bedrijfs-DNA.

Het begon allemaal toen ik werd gevraagd om presentator te worden van het Telekids-programma Hou ‘t Schoon. Een spelprogramma waarin kids tussen de 7 en 12 jaar in een spelprogramma strijden met hun kennis over recycling. Bekijk de leader hieronder. Zoals je kan zien, ging het vooral om dikke pret, actie en humor.

Maarre, hoeveel weet jij eigenlijk over recycling? Een snelle test. Ik welke bak hoort het?

  • ♻ VIEZE PIZZADOOS. Papier en karton moeten droog en schoon zijn, om gerecycled te kunnen worden. Daarom moet de vette pizzadoos bij het restafval.
  • ♻ BONNETJES. Papier? Jazeker. Maar het is vaak met thermische inkt bewerkt, waardoor het ongeschikt is voor recycling.
  • ♻ PIEPSCHUIM. Ook al is het een petroleum (plastic!) product; toch kan je het niet bij het plastic recyclen. De reden? De recycle installaties zijn er niet op ingericht om de verkruimelde, kleine bolletjes goed te kunnen sorteren.

Een bewonderenswaardig concept. Kinderen die leren over recycling en op die manier hun eigen omgeving en de kijker informeren. Echter, het afvalmanagement in Nederland is gedecentraliseerd, waardoor elke gemeente zijn eigen beleid bepaalt. De ene gemeente besluit tot aparte afvalbakken voor plastic recycling. Een andere gemeente besluit dat over te laten aan de afvalverwerkers. Die zouden voor de burgers het plastic afval eruit moeten sorteren. Zelf geloof ik dat een duurzame mindset iets is wat zich gedurende langere tijd ontwikkeld. Dit soort wisselende constructies maken het verwarrend en ontmoedigend voor sommigen.

DUURZAME MINDSET

Het onderwerp duurzaamheid komt regelmatig terug in mijn werk. Een containerbegrip, I know, maar mijn werk geeft me de kans om achter de schermen te kijken bij organisaties die er daadwerkelijk mee aan de slag zijn gegaan. Bijvoorbeeld de presentatie van een bedrijfsvideo over Plastic Recycling Fabriek Amsterdam. Ik leerde over een Nederlandse, revolutionaire uitvinding, genaamd Magnetic Density Separation (MDS).

Deze technologie werkt als volgt: plastic afval wordt gewassen en fijngemalen tot kleinere deeltjes. De mix van verschillende typen worden dan door de MDS techniek in 1 processtap gescheiden naar 4 verschillende plasticsoorten. Deze soorten hebben een puurheid van tot wel >99%. Dit eindresultaat komt qua kwaliteit dicht in de buurt van nieuw plastic en is hierdoor uitstekend herbruikbaar voor nieuwe producten. De volgende stap is al volop in ontwikkeling.

Ik voel me bevoorrecht dat ik de livestream moderator en presentator mag zijn voor Gemeente Amsterdam voor Koplopersgroep Duurzame Ondernemerscollectieven. Zij zijn een groep van duurzame ondernemerscollectieven die samenwerken voor meer duurzaamheid in hun werkomgeving. Bijvoorbeeld beter afvalmanagement, waarbij plastic één van de grootste afvalstromen is. Een enthousiaste en betrokken groep mensen. Zij willen zelf het verschil maken in hun directe omgeving; dat van hun organisaties en de bewoners/gebruikers. De pilot is al succesvol gebleken. Inmiddels is de tweede groep enthousiast van start gegaan. De juiste, duurzame mindset is er. Meer weten? Klik dan hier.

Hetzelfde geldt voor de Provincie Utrecht, voor wie ik een recruitment video mocht presenteren. Hierin spreken medewerkers over een duurzame werk- en leefomgeving voor iedereen. Daarnaast heb ik net een video voor ze afgerond, specifiek over duurzamer openbaar vervoer. Dat willen ze bereiken door door hun elektrische buscapaciteit te innoveren en uitbreiden.

STUDENTS TO THE RESCUE

In het bijzonder was ik onder de indruk van de studenten van de Technical University Eindhoven (TU/e), waar ik als English moderator op hun Career Event mocht zijn. Studententeams pitchten hun innovatieve projecten over hoe ze de wereld een stukje mooier en beter willen maken met innovatieve projecten met een sterk maatschappelijk doel. Het curriculum van de universiteit is tevens doordrenkt met duurzaamheid. Voor hen is duurzaamheid dagelijkse kost; ze dragen bij aan een betere toekomst. Het belang is dan ook groot; het gaat om hun eigen toekomst.

STOP MET HET RECYLEN VAN PLASTIC

Say what? Ik woon in Amsterdam, waar ik gewend was geraakt om mijn herbruikbare plastic afval te brengen naar de grote oranje bakken. Ik recyclede me suf met plastic verpakkingen, drinkkartons, tassen, take-away bakjes en meer.

Maar begin dit jaar is dat veranderd. Amsterdam is gestopt met plastic recyling. Althans, met het apart verzamelen ervan. Van bewoners wordt niet meer verlangd dat ze zelf recyclen. Al het plastic afval wordt nu enkel door de scheidingsinstallatie gerecycled. Omdat het makkelijker voor de bewoners zou zijn. Ik betreur die beslissing. Ik ben meer overtuigd van de combinatie van top-down en bottom-up. Op die manier krijgt iedereen eigenaarschap over het probleem en daarmee de oplossing. Zelfs nu betrap ik mezelf erop dat ik plastic afval scheid en mezelf confronteer met de hoeveelheid die ik consumeer. Ik hoop dat de scheidingsinstallaties hun werk goed doen, maar met hopen alleen red je het niet.

PLASTIC SOUP FOUNDATION

In 2018 werd ik gevraagd als ambassadeur en content creator voor Plastic Soup Foundation (PSF). Een rol waarin ik veel heb geleerd en dat nog steeds doe. Maar ik ben geen wetenschapper, noch een onderzoeksjournalist die alles weet over plastic vervuiling en de gevaren ervan. Wat ik wel doe? Ik doe mijn best mijn eigen gedrag te veranderen, hopelijk anderen daarmee te inspireren en dat vast te leggen in media producties.

Om die reden hebben PSF en ik het karakter George ontwikkeld. George probeert de juiste plasticvrije keuzes te maken en meet de kijker mee op zijn ontdekkingsreis. George zal een terugkerend karakter zijn die in verschillende campagnes en social media kanalen te zien is, zoals het Plastic Health Channel or de My Little Plastic Footprint App.

Zie hieronder hoe George dat aanpakt. In deze video gaat het over plastic vervuiling in je huis en hoe dat tegen te gaan. Inclusief Freddie Mercury tribute en lipstick💄!

Shout-out naar Julian Philbert voor zijn film- en editskills & Nutella Versace voor de treffende outfit.

I WANT TO BREAK FREE FROM YOUR LIES

You’re so self satisfied I don’t need you. Maar, oh oh plastic industrie, ik heb jullie wel nodig in mijn leven. I can’t get used to, living without, living without, living without you by my side. Waardoor ik het gevoel krijg een plastic junkie te zijn. Dus, hoe ga ik hier zèlf mee om?

Uiteindelijk is Plastic Soup Foundation is een ‘single issue’-millieuorganisatie met maar één doel: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron. Ik vind (be)rust(ing), motivatie en inspiratie in de eenvoud ervan. Door bewuste keuzes te maken. Door eigenaarschap te nemen over de situatie en te realiseren dat ik ook de oorzaak van plastic vervuiling ben.

HOE DAN?

If you’re not with us, then you must be against us. Eerlijk? Van dat soort sentiment krijg ik jeuk. Geen enkele situatie is zwart-wit. Antwoorden en oplossingen manifesteren zich in allerlei vormen. Ik geloof dat iedereen een rol heeft te vervullen in het leven. Zo informeert en waarschuwt Plastic Soup Foundation de politiek en het algemene publiek over de gevaren van plastic vervuiling. Social media biedt verschillende plasticvrije accounts die inspireren. Online plastic free shops maken het makkelijker om plasticvrije keuzes te maken. Dichtbij huis (Mokum) bestel ik bijvoorbeeld bij Zo Zero of Plastic Free Amsterdam.

En mijn rol? Ik ga graag aan de haal met alle informatie en zet die om tot humoristische, positieve media producties. Een rol waarin ik mijn ervaring als presentator, redacteur en allround mediamaker kwijt kan en zodoende voor iedereen een plasticvrije omgeving nastreef.

En jij? Wat is jouw rol?

Dat… is helemaal aan jou.

💋, George/Ruben